Auto

Cat de des trebuie sa schimbam placutele de frana?

Sistemul de franare al unei masini este esential pentru siguranta noastra in trafic. Practic, un sistem de franare eficient ne da certitudinea ca autoturismul pe care-l manevram se va opri la o distanta corespunzatoare fata de un eventual obstacol, evitand in acest mod producerea de pagube materiale sau chiar de tragedii. Un rol hotarator in tot acest angrenaj il au placutele de frana.

Acestea constituie parte componenta a sistemului de franare al masinii, care mai cuprinde etrieri sau discuri de frana, alaturi de pedala si lichidul de frana. Stim insa care ar fi caracteristicile optime pe are trebuie sa le indeplineasca un set de placute frana pentru care ele sa isi faca intr-adevar treaba?

Totodata, stim la cat timp ar trebuie ele schimbate sau cum verificam gradul de uzura al acestora? Iata doar cateva semne de intrebare pe care vom incerca sa le elucidam in cele ce urmeaza.

In primul rand, trebuie spus ca un set de placute frana nu are o perioada minima de garantie sau de folosinta, in ciuda specificatiilor de pe eticheta.

In principiu, placutele de frana ar trebui sa te tina aproximativ 80 de mii de km, daca ar fi sa ne luam dupa media de folosinta data de cei mai multi producatori. In realitate insa, gradul de folosinta si de uzura al placutelor de frana tine de foarte multi factori.

Unul dintre ele tine de modul de conducere al autoturismului. Prin urmare, putem observa foarte multi soferi care calca frana chiar atunci cand nu este necesar, uitand ca recomandata este folosirea franei de motor, adica schimbarea intr-o treapta inferioara de viteza.

Totodata, sunt multi soferi care calca frana concomitent cu pedala de acceleratie, ceea ce, din nou, conduce la o uzura accentuata si mult mai rapida a oricarui set de placute frana. Nu in ultimul rand, vorbim aici si de structura de relief sau de tipologia traficului.

Caci, una este sa mergi la drum intins, unde folosirea franei si a ambreajului sunt mult mai rare, si alta este sa circuli aproape exclusiv prin oras, cu opriri si porniri succesive la semafor, care presupun o uzura accentuata a placutelor de frana.

Revenind insa la caracteristicile tehnice, specialistii spun ca un set de placute de frana ar trebui schimbat obligatoriu atunci cand acestea ajung la grosimi de aproximativ 3,2 mm, fiind considerat pragul minim. In rest, un set de placute frana optime ar trebui sa aiba peste 6,2 mm, in vreme ce un set nou de placute frana are, in medie, o grosime de 12 mm.

Tags
Show More

Leave a Reply

Close