Auto
Cum te poti asigura ca Dacia ta va functiona perfect pentru cat mai mult timp

Dacia SA este cel mai mare producator de masini din Romania si s-a alaturat inca din anul 1999 grupului Renault. Compania a fost fondata in anul 1966 sub denumirea de Uzina de Automobile Pitesti.
In prezent, deserveste 44 de tari si are o cifra de afaceri de 5.1 miliarde de euro. In Romania cota de piata a ajuns la 26.1% in anul 2008 si s-a mentinut pe prima pozitie in top, fiind urmata indeaproape de Skoda.
Deoarece masinile Dacia sunt foarte des intalnite in Romania, utilizatorii pot gasi piese auto pentru Dacia la cele mai mici preturi astfel incat masina sa fie intretinuta corect.
Multi utilizatori au tendinta gresita de a crede ca Dacia este rezistenta si ca nu trebuie sa fie intretinuta decat atunci cand se strica. Aceasta este o conceptie foarte gresita din mai multe puncte de vedere, iar rezistenta nu are nicio legatura cu reviziile.
Oricat de rezistenta ar fi o masina, in momentul in care una dintre componentele sale se strica, este necesar sa fie schimbata cat mai repede pentru a nu strica si alte piese sau componente de care este legata sau care depind de functionarea sa.
Revizia tehnica periodica trebuie respectata conform recomandarilor producatorului. In timpul reviziei, service-ul autorizat verifica buna functionare a componentelor vitale, schimba uleiul si filtrele si semnaleaza utilizatorului toate eventualele probleme.
Uleiul este considerat sangele motorului si trebuie schimbat la timp. Se recomanda ca utilizatorul sa fie atent la service pentru ca uleiul sa fie schimbat si nu completat.
Uleiul se schimba la 10000 de km sau la 1 an, deci chiar daca nu ai facut kilomtrii, inainte de a trece anul trebuie sa il inlocuiesti. Dupa un an, uleiul isi pierde proprietatile si nu va mai lubrifia corect componentele motorului.
In momentul in care sunt semnalate, spre exemplu, defectiuni ale sistemului de franare, soferul trebuie sa schimbe neaparat componentele stricate. In primul rand pentru ca o pereche de saboti de frana stricati pot deteriora discurile, dar si pentru ca fara frane masina nu ar trebui pornita.
De asemenea, atunci cand planetarele au probleme, acestea trebuie sa fie inlocuite pentru a evita ruperea lor completa si imobilizarea masinii. Rulmentii sunt elemente foarte importante ale unei masini, de care toti utilizatorii trebuie sa tina cont.
Vei sti cu siguranta cand ai probleme cu rulmentii pentru ca sunetul pe care il scot se aude langa tine in habitaclu. Este vorba despre un bazait continuu pe care masina il scoate. Schimbarea rulmentilor la timp ajuta la evitarea accidentelor generate de o roata blocata, la viteza mare, moment in care masina are potentialul de a iesi de pe drum.
De asemenea, bucsele si suspensiile trebuie sa fie schimbate la momentul potrivit. Suspensia este cea care iti ofera confort atunci cand circuli prin gropi iar bucsele contribuie la invartirea corecta a rotilor.
La reviziile anuale tii se vor semnala toate aceste probleme, iar tu ai posibilitatea sa amani reparatia sau sa o faci, ceea ce iti si recomandam.