Sanatate
Beneficiile consumului de aronia pentru sanatatea umana

Aronia este un tip de arbust originar din America de Nord, care este insa acum cultivat si in Europa de Est. Aronia se refera, in general, la boabele care cresc pe arbust.
Aceste boabe sunt, de asemenea, cunoscute sub denumirea de chokeberries, datorita efectului pe care-l produce prin masticatie si senzatia de uscare a gurii. Fructele de aronia pot fi consumate proaspete, individual, sau folosite ca ingrediente in alimente, cum ar fi placinte, sucuri si ceai.
Se spune ca boabele au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv proprietati anti-cancer. Multe dintre beneficiile pentru sanatate sunt legate de continutul sau ridicat de substante nutritive numite polifenoli. O revizuire a sturiilor de Tehnologie Alimentara si Biotehnologie a aratat ca, potrivit cercetarilor, aronia are cel mai mare continut de polifenoli din peste 140 de plante studiate.
Studiile vizeaza unele dintre posibilele beneficii pentru sanatate ale aronia, impreuna cu cateva dovezi in acest sens. De asemenea, s-a examinat continutul nutritiv si modul in care pot fi incluse intr-o dieta.
Efecte anti-cancer
Alte studii recente au analizat efectele extractelor de struguri, aronia si afine in prevenirea cresterii cancerului de colon. Studiul a constatat ca, in timp ce toate extractele au inhibat cresterea celulelor canceroase, aronia a avut cel mai puternic efect.
Un studiu din 2009 a constatat ca un extract de aronia a contribuit la reducerea daunelor celulare in legatura cu cancerul de san. Autorii studiului au concluzionat ca extractul de aronia s-a dovedit ca protejeaza persoanele care sufera de cancer la san.
Efecte anti-diabetice
Cercetarea pare sa sustina si efectele antidiabetice ale aroniei. Un studiu din anul 2015 a constatat ca un extract de aronia a ajutat la stimularea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiei legate de diabet. Un alt studiu, de data aceasta din 2016 a constatat ca nivelurile de glucoza din sânge si obezitatea au fost afectate pozitiv de aronia.
Sanatatea organelor
De asemenea, un studiu facut pe soareci referitor la efectele sucului de fructe din aronia la mamifere cu leziuni hepatice a aratat ca sucul a redus severitatea si simptomele afectarii hepatice. Un studiu similar din 2017 a constatat, de asemenea, ca sucul de aronia a avut efecte protectoare impotriva afectarii hepatice la soareci.
Autorii studiului sugereaza ca efectul ar putea fi datorat activitatii antioxidante a aroniei. Un alt studiu al rozatoarelor din 2017 a constatat ca sucul de aronia a contribuit la reducerea severitatii simptomelor la soareci cu leziuni ale stomacului.
Studiul a sugerat ca, in acest caz, beneficiile aroniei ar putea fi datorate cresterii productiei de mucus, precum si a capacitatii sale de a combate procesul oxidativ.