Casa si gradina

Care sunt diferentele dintre panourile presurizate si panourile nepresurizate?

Energia solara este cea mai abundenta sursa de energie curata si are avantaje unice si un potential enorm de dezvoltare.

Pe masura ce deficitul de energie in crestere si poluarea mediului au crescut, dezvoltarea si utilizarea energiei solare au inceput sa fie preferate de catre oameni. Exista diferite incalzitoare solare de apa, astazi, sa vorbim despre diferenta panourile solare presurizate si panouri solare nepresurizate ieftine.

Panouri solare nepresurizate

In momentul in care discutam despre panouri nepresurizate trebuie sa precizam ca acestea sunt compuse din suport, tuburi vidate, rezervor nepresurizat (acesta aflandu-se deasupra tuburilor), si nu in ultimul rand, vas flotor care este cel care se ocupa de pornirea sau de oprirea alimentarii cu apa rece a rezervorului.

In ceea ce priveste principiul de functionare al acestor panouri solare nepresurizate este necesar sa precizam ca acesta se bazeaza pe caderea gravitationala, iar rezervorul este precazut cu o pipa de aerisire care are rolul de a-i conferi contact permanent cu atmosfera.

De precizat este faptul ca panourile solare nepresurizate au preturi mai atractive deat panourile solare presurizate, iar in cazul in care veti opta pentru un astfel de sistem, in maxim 2 ani de zile va veti recupera banii.

Un alt avantaj al acestor panouri solare nepresurizate este acela ca sunt mult mai usor de utilizat datorita faptului ca nu functioneaza sub presiune, la fel ca si panourile solare presurizate.

In cazul in care intentionati sa optati pentru un asemenea tip de panouri este necesar sa stiti ca in cazul in care din diferite motive se sparge unul dintre tuburile vidate, intreg sistemul va avea de suferit si va deveni nefunctional pana in momentul in care il veti inlocui pe cel spart cu un alt tub nou.

Panouri solare presurizate

In momentul in care discutam despre astfel de panouri, este important de mentionat faptul ca ele functioneaza sub presiune la nivelul rezervorului.

Aceste panouri presurizate pot sa fie cu rezervor deasupra tuburilor vidate sau pot sa fie cu boiler in locuinta.

Daca in cazul panourilor nepresurizate am vazut ca acelea se bazeaza pe caderea gravitationala, de precizat este faptul ca panourile presurizate se bazeaza pe principiul termodinamicii, astfel ca apa calda se ridica in partea superioara iar apa rece coboara.

Tuburile vidate au rolul de a incalzi apa menajera din boiler. In interiorul acestora se regasesc montate tuburi heat pipe (tuburi de condensare), care au rolul de a transfera caldura de la tuburile vidate la boilerul de inalta presiune. In acest fel se evita circulatia directa a apei prin interiorul tuburilor.

Marele avantaj pe care il are panoul presurizat in fata panoului nepresurizat este acela ca poate fi utilizat si pe timpul iernii, pe cand panoul nepresurizat iarna nu poate fi utilizat.

Asadar, acestea sunt cateva detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in legatura cu panourile solare presurizate si nepresurizate. Daca doriti sa optati pentru varianta ieftina, alegeti panourile solare nepresurizate, insa daca doriti panouri pe care sa le folositi si pe timpul sezonului rece, atunci va sunt utile panourile presurizate.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Close