Jurnal

Importanta intretinerii mainilor curate

Igiena mainilor este extrem de importanta pentru sanatatea umana, indiferent ca ne aflam la acasa, la scoala sau intr-o uniate sanitara. Nu de putine ori am auzit, spre exemplu, despre boli transmise prin intermediul mainilor murdare, iar cel mai elocvent caz este cel al hepatitei virale. Virusul acestei boli este usor de raspandit, infectia putand trece usor neobservata in primele zile, dupa care se manifesta prin greturi, varsaturi, pierderea poftei de mancare, culminand cu febra si oboseala accentuata. Pe vremuri, si chiar si in zilele noastre, in unitatile in care nu exista alte posibilitati, nu de putine ori am vazut cum dezinfectarea clantelor de la usi si a altor obiecte supuse contactului si traficului intens de persoane, se facea cu spirt medicinal.

De asemenea, medicii epidemiologi recomanda si astazi, insistent, spalarea mainilor cu apa si sapun, pentru reducerea riscului de imbolnavire. Iar aici, recomandarea este pentru sapun lichid sau solutii de igienizare, considerate cu mult mai eficiente decat sapunul clasic, pentru simplul fapt ca acestea stau inchise in recipiente speciale, nefind expuse germenilor si microbilor din incaperile publice.

Pe de alta parte, desi pare un obicei banal, spalatul mainilor trebuie facut cu constiinciozitate, inca de la cele mai mici varste. Astfel, cel putin in cazul copiilor, spalatul mainilor cu apa calduta trebuie sa fie un obicei constant, pe care sa incerce sa-l respecte cu strictete, inainte de a se aseza la masa sau de fiecare data cand merg la toaleta.

De asemenea, spalatul pe maini ar trebui sa fie obligatoriu dupa activiatile de curatenie prin casa, dupa ce mangaiem sau punem mana pe animalele de casa ori din curte, dupa ce am vizitat un prieten aflat in convalescenta sau chiar dupa ce am fost afara cu prietenii, la iarba verde, la joaca sau la plimbarea catelului.

Daca ne referim la copii, trebuie ca si scoala sau gradinita sa respecte acest stil de educatie, cu punerea la dispozitie a celor necesare. Adica, apa calda, sapun si prosop. Caci, in cazul in care nu ne stergem e maini, spre exemplu, riscul de a contacta apoi alti virusi ramane la fel de crescut. Prin urmare, o sapuneala buna timp de jumatate de minut, cu frecarea spatiilor dinre degete, a unghilor si a incheieturii mainilor, poate constitui un bun start pentru o igiena adecvata a mainilor.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Check Also

Close
Close