In Romania
Mic dejun, sanatos si hranitor
Chiar daca, asa cum ii spune si numele, masa de dimineata este mica si rapida, asta nu este un motiv ca ea sa nu fie hranitoare pentru a-ti energiza dimineata si a-ti da combustibil cu o doza sanatoasa de nutrienti. Diminetile ocupate si programele incarcate ne pot conduce catre gandul de a sari peste micul dejun in totalitate sau pentru a opta pentru ceva nesanatos in loc, lasand astfel loc unui stomac hodorogit, rupturilor la toate nivelurile de energie si chiar modificari ale dispozitiei.
Profita din plin de masa de dimineata, urmand aceste sfaturi de top de la maestrii bucatari din marile restaurante. Vei fi uimit de diferenta.
Adauga un pic de grasime sanatoasa
Grasimile sanatoase din alimentele integrale furnizeaza acizi grasi esentiali, antioxidanti si compusi anti-inflamatori. In plus te ajuta sa te simti satul pentru mai mult timp, acestea fiind lent digerate in organism.
Ce sa adaugi: nuci amestecate si seminte, avocado sau unt de cocos, verdeturi sote si ciuperci in ulei de masline.
Mananca destule proteine
Va puteti bucura de un nivel scazut in proteine la un mic dejun delicios prin comanda mancare, dar pun pariu ca va va fi foame la scurt timp dupa. Proteinele sunt similare grasimilor ca sursa de energie. Acestea contin, de asemenea, aminoacizi esentiali pentru ca organismul sa functioneze optim, facandu-l un ingredient necesar in alimentele pe care le mananci, mai ales dupa antrenament.
Ce sa adaugi: o cantitate mica cereale si lapte, peste care se presara cateva nuci suplimentare si seminte, fructe de padure, seminte de canepa. Preferi o masa gatita? Atunci, opteaza pentru oua, carne, peste, fasole, legume si ciuperci, toate contin proteine.
Completeza cu fibre
Esentiale pentru sanatatea intestinului si mentinerea greutatii. Un amestec de fibre solubile si insolubile in dieta ajuta intestinele sa functioneze corect, hraneste bacteriile intestinale sanatoase si sprijina detoxifierea naturala.
Ce sa adaugi: o multime de verdeturi si fructe de padure, crema de avocado, cimbru, fasole sau legume si, bineinteles, paine prajita, fie de secara, din multicereale sau integrala de grau.
Alege carbohidrati de calitate
Alegerea tipului gresit de carbohidrati iti poate crea senzatie de foame in cel mai scurt timp. Toti carbohidratii elibereaza zahar in organism, dar cat de repede zaharul este eliberat in sange depinde de ceea ce consumi. Proteinele, grasimile si fibrele ajuta la incetinirea digestiei, astfel incat, prezenta fiecareia dintre ele contribuie la prevenirea accidentelor de zahar din sange.
Ce trebuie sa faci: evita zaharurile rafinate, prelucrate, painea alba si produsele de patiserie din faina rafinata. Opteaza pentru carbohidrati nerafinati inclusiv cereale integrale, cum ar fi faina de migdale sau ovaz, precum si cartofi dulci, fasole, legume si linte.