In Romania

Povara inchisorii: Sfaturi rapide pentru parinti

A avea mama in inchisoare poate avea un impact major asupra sanatatii mentale a copilului, a comportamentului social si al prosperitatii, in orice plan. In invatamant, de exemplu, trauma emotionala care poate sa aparea si dificultatile practice ale unei vieti de familie perturbate pot fi agravate de stigmatul social cu care acesti copii se pot confrunta.

Pe de alta parte, copiii care au un parinte incarcerat se pot confrunta cu dificultati financiare care rezulta din pierderea unui venit. Mai mult, unii parinti incarcerati se confrunta cu incetarea drepturilor parintesti, copiii lor fiind de prea mult timp in cadrul sistemului de asistenta maternala.

Pentru ca toata perioada in care un parinte este inchis sa devina mai usoara atat pentru acestia, dar mai ales pentru copiii lor, iata cateva sfaturi ce trebuie urmate:
1. Scrie copilului o scrisoare din care sa reiasa unele dintre lucrurile care se vor intampla pe parcursul zilei. De exemplu, ca bunica il va lua de la scoala si apoi il va duce in parc, iar mai tarziu vor lua cina impreuna.
2. Confectioneaza o inimioara din hartie pe care sa i-a dai copilului pentru a o pastra in buzunar. Poti chiar sa-i spui ca aceasta este pentru a-i reaminti ori de cate ori o vede ca il iubesti si ca vei fi mereu acolo pentru el.
3. Daca este posibil, fa-ti timp in fiecare zi pentru a verifica copilul si a-l intreba cum se simte. Amintiti-va sa-i lasati copilului impresia ca e in regula sa aiba sentimente, indiferent de natura acestora.
4. Cand celalalt parinte ii explica copilului unde este paritele absent, este important ca acesta sa-i explice clar ca tati sau mami se afla intr-un loc numit inchisoare pentru o anumita perioada de timp. Copilul va intelege ca uneori, adultii merg la inchisoare atunci cand se abat de la ceea ce este drept si corect sau incalca anumite reguli.
5. Apelurile telefonice sunt o modalitate foarte buna de a pastra relatiile cat mai apropiate. Ajutati copilul sa mentina treaza si pozitiva amintirea celui incarcerat, eventual dati-i chiar o poza cu mama, pe care sa o tina in timpul apelului.
6. Inainte de a duce copilul in vizita la parintele incarcerat, adu-i la cunostinta unele dintre lucrurile care s-ar putea intampla acolo, pentru a nu fi luat prin surprindere. De exemplu, ca nu va putea ramane singur cu mami, dar o va putea vedea si citi o poveste impreuna.
Grija pentru tine te poate ajuta sa ai grija si de copilul tau. Asa ca, cel putin o data pe zi, fa ceva care sa te bucure sau care sa te relaxeze.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Close