In Romania
Mentorii copiilor cu parintii in inchisoare
Copiii ai caror parinti se afla in inchisoare se pot confrunta de multe ori cu o serie de circumstante dificile. Astfel, acestia pot experimenta traume legate de faptul ca parintii lor au fost arestati sau fata de experientele care au dus acolo. Copiii parintilor incarcerati pot avea, de asemenea, mai multe sanse de a se fi confruntat cu alte experiente adverse in copilarie, inclusiv aceea de a fi martorii violentei din comunitate sau chiar direct din familie, ori, si mai grav, expunerea la medicamente si diverse abuzuri, precum consumul de alcool.
Cercetare si context
Parintii pot fi inchisi in centre de corectie fie la nivel local fie de stat, durata de incarcerare variind in functie de tipul de fapta savarsita. La nivel local, centrele specifice pot opera tot felul de metode de corectie, de obicei pentru contraventii sau condamnari de un un an sau mai scurte. Inchisorile de stat sau federale sunt, de obicei, mai departe si, in general, implica o condamnare mai lunga, pentru delicte mai grave. Numarul de tineri care au un parinte incarcerat a crescut considerabil in ultimele doua decenii. Astfel, se estimeaza ca 1,7 milioane de tineri din Statele Unite au in prezent cel putin un parinte in inchisoare, acestia alaturandu-se altor milioane de oameni aflati in aceasta situatie la un moment dat.
Ca si grup, acesti tineri stau mai rau decat altii pe o gama de rezultate imediate si pe termen mai lung, referindu-ne aici la sanatatea fizica si mentala, precum si la realizarile in invatamant. Dovezile sugereaza ca, in combinatie cu alte surse de risc si adversitate, incarcerarea unui parinte poate creste probabilitatea ca tinerii implicati sa dezvolte un comportament antisocial si delincvent.