In Romania

Acasa sau casa

Este interesant cum doua cuvinte care se aseamana foarte mult inseamna in romaneste doua lucruri destul de diferite si totusi definesc aceeasi chestie. Sa luam mai intai cuvantul casa. Spunem casa cand privim intr-adevar la o casa. Este, asadar, ceva mai de exterior, ce nu tine musai de intimitate. Aceasta din urma putem doar sa ne-o imaginam cand cumparam o casa, cand mergem sa vedem casa unor prieteni, cand mergem in concediu si tragem la o casa si nu la o pensiune care, s-o spunem pe aia dreapta, este si asta tot o casa dar mai mare.

Spunem tot casa cand ne referim la altii. Casa lui cutare, la casa aceluia, si asa mai departe. Deci, ca sa concluzionam, casa inseamna un loc unde traiesc, locuiesc, alti oameni, fie ei prieteni, cunostinte, rude, necunoscuti. Privim o casa cum este construita, cand este gata si cum este mobilata. In momentul in care casa este gata, la cheie, si ne este destinata, atunci casa se transforma in acasa. Simplu, nu?

casaEiiiii, dar acasa inseamna multe alte lucruri. Acasa inseamna locul unde am crescut impreuna cu parintii. Apoi, acasa inseamna locul unde ne-am mutat dupa ce am plecat din casa parintilor. Acasa poate sa insemne si casa bunicilor, cand stam vara sau iarna, la gura sobei. Acasa inseamna, asadar, ceva intim, ceva interior. Nu mai suntem in afara, ci inauntru, Unde locuim spunem ca suntem acasa. Acasa implica ceva personal, un loc mobilat si decorat cu mobila care ne place, mai mult sau mai putin, cu lucrurile pe care le aducem, cu lobiectele cu care suntem invatati si ma refer aici, ca exemplu, la carti.

Acasa vom gasi intotdeauna cartile preferate, hainele preferate, patul preferat, tablourile si florile preferate, etc. Acasa tine de preferinte foarte personale si de timpul pe care il petreci in acel interior. Pentru multi oameni insa acasa inseamna acolo unde este propria lor persoana. Daca acel om se stabileste intr-o coliba improvizata intr-o padure, atunci pentru el aceasta va insemna acasa.

Acasa poate insemna si o rulota parcata, o camaruta intr-o mansarda, un apartament, o vila, o casa din chirpici, un bordei, un adapost din cartoane, o pestera, o grota, oriunde stai si dormi, chiar si pentru cateva zile. Acasa este acolo unde, poate, te asteapta cineva drag, unde imparti locul cu un animal de companie, unde te retragi ca sa te odihnesti si sa-ti recapeti fortele. Acasa este si acolo unde iubesti si esti iubit, unde simti ca apartii locului cu toata fiinta.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Close